play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left

featured

1 februari Dödligt gift upptäckt i svensktillverkat fodertillskott

TeamSP 1 februari, 2024


Background
share close

Vem blir Årets Häst 2023? Den häst som får flest röster när rösterna från Svenska Hästsportjournalisters Klubb (50 procent) räknas samman med rösterna från svenska folket (50 procent) utses till Årets Häst. Vinnande häst tillkännages lördagen den 10 februari i tv-programmet V75 Direkt. Ansvar vid förrymda djur Efter att den danska TV2 dokumentären ”Operation X: Hästmiljardärens hemligheter” sändes i slutet av november förra året var reaktionerna runtom i ridsporten starka. Det pratades om ”Helgstrand-gate” och bojkott av företag från Andreas Helgstrands imperium. På andra sidan Atlanten verkar reaktionerna inte varit lika starka. Nyligen genomförde nämligen Andreas Helgstrand, tillsammans med dressyrryttaren Isabell Werth och hopplegendaren Ludger Beerbaum, en fullsatt clinic. Dödligt gift upptäckt i svensktillverkat fodertillskott När Svensk Travsport tog prover på flera fodertillskott visade det sig att ett svensktillverkat sådant innehöll ett dödligt gift. Det var tidigare i år som Ulf Helgstrand, mångårig ordförande i det danska ridsportförbundet Dansk Ride Förbund, meddelade att han inte ställer upp för omval. Då hade han redan tagit en time-out efter att våldsamma träningsmetoder av hästar uppdagats hos hans son, Andreas Helgstrand. När nomineringstiden för uppdraget snart går ut har en stark, dansk dressyrprofil klivit fram och meddelat att hon är intresserad av uppdraget som ordförande i förbundet i denna turbulenta tid. Det handlar om OS-medaljören, dressyrtränaren och prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. – Med en ny ordförande och nya krafter i styrelsen hoppas jag att vi kan vända det här till något positivt. Jag tror vi kan vända på det här, men då måste alla dra åt samma håll, säger hon till danska Ridhesten. Ännu en trafikolycka med dödlig utgång för en häst har skett, denna gång utanför Lungsjön, Ramsele, i Ångermanland. Dressyrhästen Bohemian fortsätter att skapa rubriker. Nu berättar hans nya ägare Heidi Humphries att han ska klonas. Hovslagare misstänks slagit häst med hammare – kan ha brutit ett revben Anna Hassö som tidigare tagit flertalet SM-guld i fälttävlan, lämnade hösten 2022 Sverige tillsammans med sina hästar. Nu har hon köpt en gård och renoverar stallet som tidigare bestått av grisboxar. Under 2023 ökade trafikolyckor som drabbade hästar med 50 procent, jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Agria, som gäller olyckor med fordon på väg och tågtrafik. Hästar i trafiken När man ger sig ut med häst finns det en hel del att hålla reda på – förutom hästen. Om man leder hästen eller rider, gäller bestämmelserna om fordon i tillämpliga delar. Om man kör med häst och vagn (eller släde) är ekipaget ett fordon. Trafikreglerna, som gäller både på väg och i terräng, hittar du i trafikförordningen (1998:1276). Nu är det klart att årets visningsdagar där bland annat Beridna Högvakten, Strömsholm och Polisrytteriet rekryterar hästar kommer att hållas hos Timrå Hästsportförening. Idag börjar ett nytt reglemente för ponnymätning att gälla. Det innebär bland annat att FEI-mätintyg kan gälla som svenskt mätintyg och att danska ryttare får tävla med danskmätta ponnyer i Sverige. Sugen på en hästdoftande karriär? Ansök senast 15 april. Hästsportens Folkhögskola erbjuder flera olika utbildningar inom ridsport. Ansökan är nu öppen till flera utbildningar som startar i höst. En före detta Washington D.C.-polis fann maningen med livet genom att rädda misshandlade hästar I mer än två decennier tjänade Mark Kirwan folket i Washington, D.C. som polis. Men för några år sedan kände han sig vilsen i covid-pandemin och efter attacken 2021 på den amerikanska huvudstaden gjorde han ett ovanligt val – att gå från att bekämpa brott till att rädda hästar. Med poesi delar han med sig av sin historia. Tipsa Stallpodden om nyheter: anne@stallpodden.com

Rate it
Previous episode

Post comments

This post currently has no comments.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *